HET ZAADJE IS GEPLAND

– ons verhaal-


Eind 1998 – op 28 jarige leeftijd – kreeg ik voor de eerste keer te horen dat ik borstkanker had. Dat was even een klap in mijn gezicht en wat nu? Ga ik dood? Na onderzoeken in het ziekenhuis begon ik met veel vechtlust aan mijn behandelplan.

Operaties, chemotherapie en bestralingen volgden. Ik ging, ik deed, ik vocht omdat ik geen andere keus had, die kanker moest uit mijn lijf. Na de behandelingen heb ik veel aan yoga gehad.

Het heeft mij geholpen met de lichamelijke en geestelijke gevolgen om te kunnen gaan. Ik heb het kunnen accepteren en daardoor kon ik verder.

 

7

Het heeft mij toen al aan het denken gezet, ik wilde iets doen voor lotgenoten. Een fijne vakantie organiseren waarin het gaat om samenzijn met lotgenoten. Een stichting werd opgericht maar het bleef bij dromen.

Samen met mijn partner Marcello, mijn steun en toeverlaat leefden we het leven, maakten carrière en kregen (ondanks 5 jaar hormoon-therapie) onverwacht een prachtige lieve dochter – Giulietta-Valentina. We werden ouder en kwamen in een nieuwe fase van ons leven.

En dan … krijg je voor een tweede keer te horen dat het mis is. Wederom de diagnose borstkanker, maar dan met een dochter van vijf! Dat is even andere koek. Je gaat, je doet, je vecht, gewoon omdat je geen andere keus hebt. Je komt er weer bovenop en je gedachten maken overuren.

Zou het dan nu wel de tijd zijn, om af te maken waar we 18 jaar geleden aan waren begonnen? Op dat moment zocht ik meer verdieping in yoga en de eerste yogadocenten opleiding was een feit, de tweede volgde al snel.

De afgelopen jaren stonden in het teken van yoga, anatomie, verdieping, gezondere voeding, mindfulness en meditatie. Deze reis heeft mij enorm geholpen om te ontdekken wie ik nu echt ben en wat ik nu eigenlijk echt wil. Met Yogini rosa Retreats, vrouwen zoals ik (een yogini) – gediagnostiseerd met borstkanker (rosa) – middels een retreat weer in hun kracht zetten.

Ik gun het deze vrouwen om zichzelf weer te hervinden, te onderzoeken wie ze nou echt zijn in plaats van “die vrouw met borstkanker” en de gevolgen van de ziekte te accepteren. Met behulp van een retreat vol yoga, mindfulness, massages en gezonde voeding en natuurlijk de helende werking van gelijkgestemden onder elkaar op een veilige locatie in de natuur.

Monique Hartje Masca3

Monique Yogini rosa 5